Skip to main content

UvA onderzoek in NEMO naar de effecten van film op kinderen

10 August 2016

Soms hebben films goede effecten op kinderen. Ze leren er bijvoorbeeld van. Een andere keer zijn de effecten minder positief. Kinderen kunnen na het kijken van een film bijvoorbeeld drukker of nerveuzer worden. Communicatiewetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken in NEMO Science Museum hoe kinderen reageren op een film en welke kinderen het meest gevoelig zijn voor bepaalde effecten.

Communicatiewetenschapper dr. Karin Fikkers en haar collega’s voeren hun onderzoek in de eerste twee weken van augustus uit. Ze doen dit niet alleen door vragen te stellen aan de kinderen, maar ook door hun hartslag en huidgeleiding (hoe warm je handen worden) te meten tijdens het kijken van een film. Aan de hand van een vragenlijst die ouders invullen krijgen de onderzoekers inzicht in de persoonlijkheid van de kinderen. Door deze combinatie weten de onderzoekers straks welke kinderen het sterkst op films reageren.

'Het onderzoek loopt erg goed',  volgens Fikkers. 'In de eerste week deden al 150 enthousiaste kinderen en ouders afkomstig uit heel Nederland mee. In Nemo is het natuurlijk extra leuk om aan écht onderzoek mee te doen! Veel ouders vinden het een belangrijk onderwerp en worden erdoor aan het denken gezet: Hoe gaan wij thuis eigenlijk om met televisie en media?’

Het onderzoeksteam werkt voor deze studie samen met universitair docent Jessica Piotrowski en universiteitshoogleraar Patti Valkenburg.

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier op de website van NEMO Science Museum

Luister hier naar een interview van BNR radio met Karin Fikkers over het onderzoek

(Op de foto: dr. Karin Fikkers tijdens het uitvoeren van het onderzoek in NEMO)