Skip to main content

Lustrum lezing Academische Club: Patti Valkenburg over de donkere en lichte kanten van sociale media

18 March 2016

Op 7 april geeft Patti Valkenburg ter gelegenheid van het vierde lustrum van de Amsterdamse Academische club, een lezing over de zonnige en donkere kanten van sociale media.

Ter gelegenheid van het vierde lustrum van de Amsterdamse Academische Club wordt voor leden en andere geïnteresseerden een serie lustrumlezingen aangeboden, op de eerste donderdag van de maand, waarin topwetenschappers een na aan hun hart liggend thema zullen bespreken. Op 7 april is Patti Valkenburg universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving te gast. Zij spreekt over de zonnige en donkere kanten van sociale media.

De rol van sociale media

Nooit eerder hebben jongeren zo veel gelegenheid gehad om hun zelfpresentatie te perfectioneren. Urenlang kunnen ze sleutelen aan digitale profielen en selfies voordat ze die posten of appen. In deze lezing probeert Patti Valkenburg te verklaren waarom tieners (en volwassenen) zich zo massaal aangetrokken voelen tot sociale media. Daarbij baseert ze zich op drie menselijke kernbehoeften die zich ontwikkelen in de adolescentie: identiteit, intimiteit, en seksualiteit. Aan de hand van deze triade bespreekt Valkenburg haar onderzoek naar de zonnige kanten van sociale media, waaronder hun potentie de identiteit te versterken, de kwaliteit van vriendschappen te verhogen en de seksuele identiteit te ontdekken. En daarna gaat ze in op enkele donkere kanten: cyberbullying, sexting, en ‘verslaving’.

Programma donderdag 7 april 2016
17:00 uur inloop 
17.30 uur start bijeenkomst
18.45 uur einde
aansluitend optioneel een diner, 'clubschotel',  voor 15 euro

U kunt zich aanmelden voor de lezing en het diner via 
aac.uva.nl/lezing-7-april

Zie hier de uitnodiging voor de lezing van Patti Valkenburg op de website van de Amsterdamse Academische Club.

De Amsterdamse Academische Club bevindt zich aan de Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.