Skip to main content

Mediageweld beinvloedt kinderen uit agressieve omgeving

15 February 2016

Jongeren worden alleen agressiever van gewelddadige games en films wanneer zij ook bijvoorbeeld door conflicten in het gezin of ruzies onder vriendjes, in hun sociale omgeving agressie ervaren.

Dit blijkt uit het proefschrift van communicatiewetenschapper Karin Fikkers, die voor haar onderzoek circa 500 Nederlandse gezinnen met kinderen tussen de 10 en 14 jaar volgde. Ze promoveert op 25 februari a.s. aan de Universiteit van Amsterdam.  

Met haar onderzoek laat de onderzoeker zien dat de meeste jongeren geen negatieve gevolgen ondervinden van mediageweld, omdat ze in een harmonieus gezin opgroeien of omdat het afkeuren van geweld de norm is in hun omgeving. Pas als kinderen naast geweld op televisie en in games ook veel agressie onder vriendjes of ruzies in het gezin ervaren, hangt dit samen met een toename in hun agressieve gedrag.  

Behalve de omgeving kunnen ook het karakter en de ontwikkeling van kinderen invloed hebben op media-effecten. Daarnaast kan het uitmaken welk type geweld kinderen zien op TV of in games.

Promotiedetails
Mw. Karin M. Fikkers, A different(ial) perspective: How social context influences the media violence-aggression relationship among early adolescents.
Promotor: prof. dr. P.M. Valkenburg. Co-promotor: Dr. J.T. Piotrowski.

Tijd en locatie 
De promotieplechtigheid vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 14:00 uur.

Lees hier het volledige proefschrift