maagdenhuis

 10 januari 2024

Facebook en Instagram laten tieners geen berichten meer zien over suicide en eetsstoornissen

In de Volkskrant van 10 januari vertelt Patti Valkenburg wat ze vindt van dit besluit van Meta. Lees het artikel van Frans Rensen.

Volkskrant foto

 6 januari 2024

Waarom zijn het zo vaak meisjes en jonge vrouwen die zichzelf verliezen in het donker?

In een stuk in de Volksrant probeert Kaya Bouma een antwoord op deze vraag te vinden. Patti Valkenburg wordt gevraagd wat de invloed van social media hierin is. Lees hier het artikel. 

Volkskrant Meisjes3

 22 december 2023

Sondevoeding-selfies

Sondevoeding-selfies: hoe sociale media de behandeling van eetstoornissen ondermijnen.  In een reportage voor de Volkskrant over de invloed van social media bij de behandeling van eetstoornissen komt Patti Valkenburg samen met andere deskundigen aan het woord. Lees het artikel van Kaya Bouma

 sondevoeding selfies hoe sociale media de behandeling van eetstoornissen ondermijnen

14 december 2023

Schermgeluk of schermverdriet

unicef

Nederlandse jongeren brengen gemiddeld ongeveer zes uur per dag door op hun mobiele telefoon, waarvan zo’n tweeënhalf uur op social media. Wat doet dit forse gebruik met de mentale gezondheid van jongeren?

In een essay, gemaakt in opdracht van UNICEF Nederland, gaan Patti Valkenburg, Amber van der Wal en Ine Beyens daarop in. Het essay is getiteld:  "Schermgeluk en schermverdriet: de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongeren."

 6 juni 2023

Persbericht UvA: Social media goed voor vriendschappen, minder voor zelfbeeld

Still 06

De meeste jongeren in Nederland vinden dat social media een goede invloed hebben op hun vriendschappen. Maar er is ook minder goed nieuws: een kwart denkt dat social media een slechte invloed hebben op hoe gelukkig ze zijn. Ook vindt een derde dat social media slecht zijn voor hun zelfbeeld. Dat geldt vooral voor meisjes: bijna de helft van hen zegt dat social media een slechte invloed hebben op hoe ze zichzelf zien, terwijl dat bij jongens iets minder dan een kwart is. Dit is te lezen in het nieuwe onderzoeksrapport van project AWeSome. Lees het hier het volledige persbericht van de UvA.

6 juni 2023

Interview NRC: Jongeren vinden sociale media goed voor geluk en vriendschap, niet voor het zelfbeeld

NRC

Uit een onderzoek van project AWeSome naar het socialemediagebruik van Nederlandse jongeren komt niet louter kommer en kwel: voor velen hebben de voordelen de overhand. Lees het interview met Patti Valkenburg en Amber van der Wal in  NRC Handelsblad.

1 maart 2023

Opinie: Liever maatwerk en een leidraad dan een wettelijk verbod op mobieltjes in klas

Leerlingen van het Oosterlicht College in Vianen beoordelen hun leraar met een app.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het effect van mobiele telefoons in de klas is niet eenduidig, maar voor sommige leerlingen zal het de schoolprestaties waarschijnlijk negatief beïnvloeden. Vanwege alle verschillen is een handleiding met tips beter dan simpelweg verbieden, betoogt expert Patti Valkenburg. Lees hier het artikel in de Volkskrant

2 januari 2023

Pubers lijken vergroeid met hun smartphone, is dat een vloek of zegen?

Tim Fierant interviews Patti Valkenburg over de voor- en nadelen van de smartphone. het stuk is verschen in de Leeuwarder Courant, de tekst is hier te lezen.  

4 november 2022

Mijn dochter wordt onzeker door Tiktok

tiktok tik tok

In de NRC rubriek Opgevoed legt Annemiek Leclaire elke week een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week geeft adviseert Patti Valkenburg wat te doen als je dochter onzeker wordt door wat ze op Tiktok ziet. Lees het artikel hier.

13 juli 2022

Appen, snappen en chatten: wat doet dat met het welzijn van jongeren?

social media shutterstock 1498591895

In de rubriek "Uitgelicht" op de website van NWO geeft Patti Valkenburg uitleg over haar interdisciplinaire onderzoeksproject Project AWeSome.

Lees het artikel geschreven door Edo Beerda.